stopttip.gr

stopttip.gr

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Τα τελεσίγραφα για τη CETA πέφτουν βροχή

Οι Βαλόνοι αρνούνται ακόμα να υποκύψουν και να δεχθούν να υπογράψουν την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA) και οι Βρυξέλλες τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό να το κάνουν μέχρι την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, για να το δουν οι ηγέτες και να χαρούν ή το αργότερο μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, όποτε εάν όλα πάνε ...
καλά αναμένεται στην έδρα της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστιν Τριντό για τις επίσημες τελετές.

Ο ηγέτης των γαλλόφωνων του Βελγίου, Πολ Μανιέτ ωστόσο ζητά να αναβληθεί η επίσκεψη Τριντό και δεν δίνει την έγκριση του στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υπογράψει.

«Δεν μπορούμε να υπογράψουμε μέχρι την Παρασκευή, δεν είναι λογικό», είπε αντιστεκόμενος ακόμα σθεναρά μια μέρα μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από τους Ευρωπαίους υπουργούς να αλλάξει πορεία προκειμένου να διευκολύνει τη συζήτηση μεταξύ των ηγετών στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Νομίζω ότι το λογικό είναι να καθυστερήσει επ' αόριστον η συνάντηση [με τον Καναδό πρωθυπουργό Τριντό] διότι καλύτερα θα είναι να αποφύγουμε μια κατάσταση που εξελίσσεται σε αντιπαράθεση. Επειδή οι Καναδοί είναι φίλοι μας δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να αποδεχόμαστε τα πάντα», συμπλήρωσε ο Μανιέτ.

Οι πιέσεις, όμως, πιέσεις και στο πλαίσιο αυτής της τακτικής η Καναδέζα υπουργός εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ συναντήθηκε με τον Μανιέτ στην πρωτεύουσα της Βαλονίας, Ναμούρ.

Ωστόσο στη συνέχεια ο Μανιέτ προειδοποίησε την Κομισιόν - που διαχειρίζεται τα ζητήματα της CETA- ότι για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Βαλονίας θα πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της συμφωνίας, που ολοκληρώθηκαν επίσημα πριν δυο χρόνια.

«Το πουλόβερ της συμφωνίας έχει ήδη αρχίσει να ξηλώνεται», είπε ο Μανιέτ και αναφέρθηκε στις υποχωρήσεις που έγιναν προς το Βερολίνο, που δυνητικά μπορούν να δώσουν την τελική βολή στη συμφωνία, εάν το Γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφασίσει αργότερα ότι δεν είναι συνταγματική. 

Παρότι ο Μανιέτ ανέφερε ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις συζητήσεις του με την Ε.Ε., υπογράμμισε ότι οι διαφορές είναι αρκετά σημαντικές ειδικά στο αμφιλεγόμενο σύστημα προστασίας των επενδυτών, το οποίο είναι και το ζήτημα που έχουν κάνει σημαία τους οι πολέμιοι της CETA.

Οπως είπε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό πρακτορείο η συνυπογραφή της συμφωνίας με τον Καναδό πρωθυπουργός θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το αργότερο τη Δευτέρα, επομένως και «η τελική προθεσμία των Βαλόνων είναι η Δευτέρα, αλλιώς ο Τζάστιν Τριντό δεν θα έρθει».

Η Ε.Ε. φοβάται ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα δώσει την χαριστική βολή στη CETA και θα στείλει το μήνυμα στους λοιπούς εμπορικούς εταίρους ότι δύσκολα θα πετύχουν εμπορικές συμφωνίες με την Ευρώπη.

Από την άλλη ο Μανιέτ και οι Βαλόνοι έχουν την αμέριστη υποστήριξη των πολέμιων της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων και οργανώσεων όπως η Greepeace και η Foodwatch, που θεωρούν την CETA τον Δούρειο Ιππο για ακόμα πιο φιλόδοξες συμφωνίες όπως την TTIP που θα «ρυθμίζει» το ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου